ihadafarminafrica


15.6.06














πATER IMON I HAD A FARM IN AFRICA
Διαφορές + ομοιότητες


* Το γονιδίωμα του ποντικού είναι κατά 14% μικρότερο από αυτό του ανθρώπου.


* Τόσο το γονιδίωμα του ποντικού όσο και του ανθρώπου περιέχουν περί τα 30.000 γονίδια. Το ποσοστό των γονιδίων του ποντικού τα οποία έχουν ένα αντίστοιχο («ορθόλογο» στη γλώσσα των βιολόγων) γονίδιο στο ανθρώπινο γονιδίωμα ανέρχεται στο 80%, ενώ το ποσοστό των γονιδίων του ποντικού που δεν διαθέτει ανθρώπινο ορθόλογο γονίδιο δεν ξεπερνά το 1%.

* Περισσότερο από το 90% και των δύο γονιδιωμάτων μπορεί να αντιστοιχιστεί σε περιοχές συντηρημένης αλληλουχίας γονιδίων. Με άλλα λόγια, η σειρά των γονιδίων του κοινού προγόνου των τρωκτικών και των θηλαστικών έχει διατηρηθεί σε ποσοστό 90% κατά τη διάρκεια της εξέλιξης και των δύο ειδών.

* Τα γονίδια του ποντικού που κατά τη διάρκεια της εξέλιξης έχουν πολλαπλασιαστεί σε σχέση με τα αντίστοιχα των ανθρώπων αφορούν κυρίως την αναπαραγωγή, την ανοσία και την όσφρηση.

* Τα γονιδιώματα του χιμπαντζή και του ανθρώπου έχουν περίπου το ίδιο μέγεθος.

* Ανάλογα με τη μέθοδο σύγκρισης, τα γονιδιώματα του χιμπαντζή και του ανθρώπου είναι όμοια κατά 99% ή - στη χειρότερη περίπτωση - κατά 96%.

* Παρά τις ομοιότητες, οι διαφορές μεταξύ ενός χιμπαντζή και ενός ανθρώπου είναι δεκαπλάσιες σε σχέση με τις διαφορές μεταξύ δύο οποιωνδήποτε ανθρώπων.

* H σύγκριση των γονιδιωμάτων του χιμπαντζή και του ανθρώπου αποκάλυψε τις περιοχές που εξελίχθηκαν στον άνθρωπο κατά τη διάρκεια των τελευταίων 6 εκατ. ετών (χρονολογικά εκεί τοποθετείται ο τελευταίος κοινός πρόγονος των δύο ειδών). Μεταξύ αυτών των περιοχών συγκαταλέγονται και εκείνες που σχετίζονται με την ομιλία.

* Τόσο οι χιμπαντζήδες όσο και οι ποντικοί διαθέτουν ανοσία σε ασθένειες που μαστίζουν τους ανθρώπους. Τα γονίδια (και οι συνδυασμοί αυτών) που τους επιφέρουν ανοσία αποτελούν τους πρώτους στόχους των ερευνητών.


Δεν υπάρχει τρόπος να επιστρέψουμε στο σημείο απ' όπου ξεκινήσαμε.